De waarheid achter een koolhydraatrijk dieet
Onderzoek bij meer dan 135.000 proefpersonen over vijf verschillende continenten toonde allerlei verschillende interessante conclusies aan. Wie zijn inname van vetten matigt door meer groenten & fruit en minder koolhydraten te consumeren, loopt minder kans om vroegtijdig heen te gaan.
Er werd waargenomen dat mensen die tenminste drie à vier porties (375-500g) fruit en groenten per dag eten, een kleine kans hebben om te sterven.
Daarnaast, in tegenstelling tot de algemene overtuiging, heeft een hogere hoeveelheid aan vetten een positieve invloed op de gezondheid en dus geen schadelijke. Daarentegen bleek dat een dieet dat rijk is aan koolhydraten leidt tot een statisch hogere sterftegraad, maar wel minder kans op cardiovasculaire ziektes. Matiging is dus de boodschap.
Daarna bevroeg de studie 135.000 proefpersonen over hun dieet en hield het ze bijna 8 jaar nauwlettend in de gaten om data te verzamelen. De studie naar vetten ontdekte dat er geen correlatie bestaat tussen een hogere vetopname en hart- en vaatziektes, en dat een hogere consumptie (~35% van onze energie) geassocieerd werd met minder sterfgevallen. Een resultaat dat opgemerkt werd bij alle soorten vetten (gesatureerd, polyonverzadigd en mono-onverzadigd).
Onderzoekers benadrukten daarnaast dat, hoewel deze resultaten mogelijks erg verrassend zijn voor bepaalde mensen, ze consistent zijn met gelijkaardige studies en willekeurige proefprojecten die de laatste twee decennia in Westerse landen werden uitgevoerd.
“Een verminderde vetopname leidt automatisch tot een verhoogde consumptie van koolhydraten. Ons onderzoek kan mogelijks uitleggen waarom bepaalde volkeren, zoals de Aziaten, welke veel meer koolhydraten en minder vet consumeren, een hogere sterftegraad hebben.” verklaart Dehghan, hoofdonderzoekster van de studie.
Daarnaast merkte ze op dat de hedendaagse richtlijnen ongeveer vier decennia geleden werden ontwikkeld met behulp van Westerse landen waarbij vetten instonden voor meer dan 40%-50% van de totale calorieopname.