Kan ik suiker eten als ik last van zure reflux heb?
Zure reflux is een veel voorkomende aandoening, die het branderige gevoel dat bekend staat als brandend maagzuur kan veroorzaken.
Je hebt dit branderige gevoel misschien weleens na het eten van een bepaald soort voedsel gevoeld. Deze voedingsmiddelen staan ook wel bekend als triggerfood en welke voedingsmiddelen dit precies zijn, kan per persoon verschillen.
Suiker op zich activeert geen zure reflux, hoewel het wel vaak wordt aangetroffen in triggerfood en zoete dranken.
Hieronder vind je alles wat je moet weten over suiker en zure reflux.
Kan ik suiker eten als ik last van zure reflux heb?
Het consumeren van suiker in kleine hoeveelheden en zonder toegevoegde ingrediënten, die voor een trigger kunnen zorgen, zal in het algemeen geen invloed hebben op je zure reflux. Pure honing, jam en ahornsiroop zullen bijvoorbeeld geen symptomen activeren.
Suiker, die wordt aangetroffen in voedsel dat is bewerkt of dat ook triggerende ingrediënten bevat, kan wel symptomen veroorzaken.
Daarom moet je het volgende beperken of liever niet eten en drinken:
- Chocola
- Pepermunt
- Citrusvruchten
- Vettig voedsel
- Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en thee
Wat vertelt onderzoek ons
Je dieet kan een grote rol spelen bij zowel het triggeren als het voorkomen van zure reflux. Een onderzoek uit 2014 meldde dat mensen met zure reflux bewust meer voedingsmiddelen niet aten dan mensen zonder zure reflux. De onderzoekers concludeerden dat het aanpassen van je dieet een geweldige kans biedt om zure reflux zonder medicatie te kunnen behandelen.
Het beheersen van je gewicht kan ook een impact hebben. Een onderzoek dat werd uitgevoerd door Clinical Gastroenterology and Hepatology onderzocht verschillende onderzoeken over zure reflux en ontdekte dat gewichtsverlies de symptomen van reflux kon verminderen.
Risico’s en waarschuwingen
Door je suikerinname te beperken, kun je een gezond gewicht behouden. Toegevoegde suikers verhogen doorgaans het totale aantal calorieën van een voedingsmiddel of een product. Volgens de Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 mag suiker niet meer dan 10% van je dagelijkse calorieën beslaan.
Als je denkt dat suiker je symptomen van zure reflux beïnvloedt, moet je je arts raadplegen. Je arts kan je vragen om een voedingsdagboek bij te houden. In het dagboek noteer je wat je eet en of je daarna nog symptomen ervaart. Dit kan jou en je arts helpen te bepalen of je symptomen worden veroorzaakt door de suiker of door andere voedingsmiddelen.
Hoe kun je tijdens het koken suikervervangers gebruiken?
Als je je suikerinname wilt verminderen, overweeg dan eens het gebruik van suikervervangers bij het koken of bakken. Veel kunstmatige zoetstoffen voegen weinig of geen calorieën aan je maaltijd toe, terwijl ze nog steeds extra zoetheid bieden.
Populaire kunstmatige zoetstoffen zijn onder andere:
- Splenda
- Sweet’N Low
- Equal
Je kunt ook in plaats van tafelsuiker een vervanger zoals honing of natuurlijke appelmoes gebruiken. Dit kan je recept de zoetheid geven die het nodig heeft zonder dat je last kunt krijgen van de slechte voedingskundige bijwerkingen.