Yogaposities voor beginners
Nog maar net met yoga begonnen? Probeer deze basisposes uit om jouw lichaam sterker en flexibeler te maken.
Bergpose
Ga met je voeten bij elkaar staan, laat de schouders rusten, laat de armen losjes hangen en verspreid jouw gewicht gelijk over beide voetzolen.
Neem vervolgens diep adem en til je handen boven het hoofd. Zorg ervoor dat de armen gestrekt zijn en de handpalmen elkaar aankijken. Reik vervolgens naar de lucht met de vingertoppen.
Neerwaartse hondpose
Start op handen en voeten met de handen recht onder schouders en de knieën onder de heupen.
Beweeg de handen enkele centimeters voorwaarts en spreid de vingers.
Druk de handen op de mat neer. Krul de tenen en druk de heupen langzaam richting het plafond, waarbij het lichaam de vorm aanneemt van een omgekeerde V. Druk de schouders weg van de oren. De voeten moeten een heupbreedte van elkaar verwijderd zijn en de knieën zijn licht gebogen.
Houd de positie drie volle ademhalingen lang vol.
Strijderpose
Ga met de benen gespreid staan, draai de rechtervoet 90 graden naar buiten en draai de linkervoet lichtjes in dezelfde richting. Bren jouw handen naar de heupen en ontspan de schouders.
Vervolgens strek je de armen uit naar beide kanten met de handpalmen naar beneden.
Buig de rechterknie 90 graden en blijf deze pose vasthouden; staar uit boven de rechterhand.
Houd dit vol voor 1 minuut en schakel dan van kant over.
Boompose
Sta recht met de armen los hangend aan beide kanten.
Verplaats gewicht naar het linkerbeen en plaats de zool van de rechtervoet binnen de linkerdij, terwijl de heupen voorwaarts gericht zijn.
Eenmaal je in evenwicht bent, breng je de armen voorwaarts, met de palmen tegen elkaar.
Bij het ademhalen hef je de armen boven de schouders, met gescheiden handpalmen die naar elkaar richten. Houd deze pose zo’n 30 seconden lang vol.
Laat de armen vervolgens opnieuw zakken en schakel van kant over.
Om het wat eenvoudiger te maken: breng jouw rechtervoet naar de binnenkant van je linkerenkel en laat de tenen rusten op de vloer om jouw evenwicht te behouden. Naarmate je sterker wordt en beter jouw balans kunt beheersen, kan je de voet naar de binnenkant van jouw linkerkuit brengen.